Bijzondere herinneringen en foto’s

“Iedere zichzelf respecterende gemeente zou een boek moeten hebben over haar geschiedenis tijdens de Tweede Wereldoorlog?”

Deze uitspraak deed Ad van Liempt, televisiemaker, schrijver van talloze boeken over de Tweede Wereldoorlog en tot voor kort inwoner van Nieuwegein, tijdens een bespreking die de Nieuwegeinse schrijfster Renée Blom met hem had over het idee een boek te maken over de Tweede Wereldoorlog in Jutphaas en Vreeswijk.

De omslag van het boek. Afbeelding van Duitsers op bootjes in de Koninginnensluis.
Foto: Archief W. van den Heuvel

Zijn uitspraak en haar persoonlijke betrokkenheid bij de Tweede Wereldoorlog motiveerde Renée om hiermee aan de slag te gaan en herinneringen van hen die erbij waren bijeen te brengen en vast te leggen. Van Duitse spionnen die al voor het uitbreken van de oorlog werden opgepakt tot enorme stromen vluchtelingen uit het oosten van het land, over vluchtende kinderen, bombardementen van strategische doelen tot kleine persoonlijke herinneringen. Een boek vol korte verhalen en getuigenissen.

Zij doet dit in samenwerking met de Historische Kring Nieuwegein. Zij ondersteunen haar met hun kennis en stellen beeldmateriaal beschikbaar.

Samensteller en auteur: Renée Blom

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.