Hoera, het boek is te koop

Na maanden hard werken is het boek er nu echt. Het is niet alleen rechtstreeks via deze site te koop bij de auteur maar ligt ook al tussen andere oorlogsboeken in enkele Nieuwegeinse boekwinkels.

4 comments / Add your comment below

 1. Om een stukje te kunnen schrijven over Twee dorpen in oorlogstijd, zocht ik op Youtube naar filmpjes over Jutphaas en stuitte op een filmpje over het boek: Deze ontspoorde wereld : het oorlogsdagboek van Paula Bermann : Amsterdam 1940 Jutphaas 1944.
  Wellicht bevat het bruikbare informatie voor uw tweede boek.

 2. Heb Twee dorpen in oorlogstijd gelezen en ontdekte een foto van een spitploeg op pagina 52, waarop ik mijn vader meen te herkennen. Nooit gezien die foto en nooit iets gehoord over ‘spitploegen’ en schuttersputjes graven. Wat zijn schuttersputjes? In wiens opdracht groeven die mannen de putjes en waar dan wel? Ben gewoon nieuwsgierig.

  1. Hoi Elly,
   Wat betreft de spitploegen, leuk dat je je vader denkt te herkennen. Spitploegen werden tijdens de bezetting aangestuurd door de Duitsers. In Jutphaas en Vreeswijk hadden ze verschillende manieren om mannen te ronselen voor het graven van de putjes. Zo pakten ze bijv. hun iD-bewijs af, wat de mannen dan de volgende ochtend weer konden ophalen. Daar kregen ze hun papieren terug, maar ook een schop in hun handen geduwd en moesten ze met een paar man ergens gaan graven, Bijv. langs de Lek. Ik weet niet waar ze rond Jutphaas aan het werk zijn geweest, maar ze groeven ze ook langs wegen.
   Waarom deze foto is gemaakt en ik weet ook niet of dit een vast samengestelde spitploeg was. Een schuttersputje is simpelweg een gat in de grond dat groot genoeg is voor een man om in weg te duiken en vanwaaruit hij een gebied kan overzien. Bij een naderende vijand kon hij dan vanuit zijn putje schieten.
   Groetjes,
   Renée

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.