Overige publicaties

Vernietst – De oorlog voorbij

Marceline Hes – Foto’s gemaakt in kamp Westerbork

Op het sterfbed van mijn moeder, nu alweer 10 jaar geleden, beloofde ik haar een boek te maken van alle verhalen die zij mij na lang stilzwijgen vertelde.

Het boek, dat na de zomer in 2020 verschijnt, gaat over mijn moeder Marceline Hes. Zij werd van alles beroofd, inclusief haar jeugd, toen zij als 7-jarig joods meisje uit Den Haag na een kort verblijf in gevangenis Het Oranjehotel, via kasteel De Schaffelaar in Barneveld en Kamp Westerbork uiteindelijk in Concentratiekamp Theresienstadt terecht kwam.

Even verslapt Iwan zijn hand rond het handje van zijn 3-jarige dochter. De peuter rukt zich los en rent zo snel als haar dunne beentjes haar kunnen dragen, terug in de richting van het kasteel. Iets houdt Iwan tegen.

Zo lang mijn opa Iwan leefde, kon hij niet vertellen over wat er toen gebeurde. Waarom hij zijn kind liet gaan terwijl hij beloofd had met haar te vluchten als de Duitsers hen zouden komen halen. Hij wist dat hij haar misschien nooit meer terug zou zien, net als zijn vrouw RenĂ©e en zijn andere dochtertje Mars.”

In het boek vertelt ze haar verhaal. Mijn moeder is inmiddels overleden. Om te kunnen vertellen hoe het voor mij als haar dochter was om een moeder te hebben die zoiets heeft meegemaakt, staan er in het boek ook brieven opgenomen aan mijn toen al overleden moeder opgenomen.

Eerdere publicaties

2014 – Boekje ‘Wethouder, wij willen…’

2015 – Boekje ‘Van de Raad naar de Straat’